Twente omarmt slimme expats

Charlotte Stegeman
Eigenaresse The Chain Company
5 jan 2025 , 00:48
2

ENSCHEDE – De sollicitant houdt tijdens het gesprek de winterjas aan en wil geen koffie, of een glas water. De directeur en P&O’er aan de andere kant van de tafel kijken elkaar verbaasd aan en denken: wat is dit? De keuze valt op een andere kandidaat… Voorbeeldje van cultuurverschil dat een sollicitant van buitenlandse komaf op achterstand zet.

Deel dit artikel

Wederhelft moet ook een baan

Het geval van de sollicitant in winterjas is een praktijkvoorbeeld dat Charlotte Stegeman aanhaalt. Stegeman, sinds 20 jaar eigenaresse van The Chain Company in Hengelo, is gepokt en gemazeld in de wereld van werving, selectie en detachering. „In het land van herkomst van die man is het normaal dat sollicitanten de jas aanhouden”, zegt ze. „Als ik hem voor dat gesprek had gesproken, had ik hem op de do’s en dont’s van een sollicitatiegesprek in Nederland kunnen wijzen.”

Passende job voorwaarde

Charlotte Stegeman zette drie jaar geleden op verzoek van de afdeling personeelszaken van de Universiteit Twente een programma op om partners van buitenlandse UT-medewerkers te helpen bij het vinden van een baan. Een passende job voor de ook vaak hoogopgeleide partner – bij 90 procent betreft het de vrouw – is vaak een voorwaarde. Anders hebben buitenlandse onderzoekers, docenten of professoren geen trek om naar Twente te komen. Het Expat Center East Netherlands biedt deze service nu ook aan voor alle kenniswerkers die naar Twente komen.

Werving in het buitenland

Software-ontwikkelaars, elektrotechnisch ingenieurs, data-analisten; ze zijn (ook) voor Twentse bedrijven heel moeilijk te vinden. En dat brengt de groei in gevaar en daarmee uiteindelijk ook de winstgevendheid. Dus worden hoogopgeleide kenniswerkers geworven in het buitenland.

4000 kenniswerkers in Twente

Twente telt inmiddels rond de 4000 hoogopgeleide kenniswerkers van binnen en buiten Europa. Acht jaar geleden begon het Expat Center East Netherlands – onderdeel van het World Trade Center (WTC) in Hengelo – met het helpen van buitenlandse kenniswerkers.

Die service behelst het vinden van huisvesting, de inschrijving bij gemeente, het openen bankrekening en andere praktische zaken, zoals het aanvragen van een burgerservicenummer (BSN) en het contact leggen met scholen. „Jaarlijks begeleiden we gemiddeld tussen de 30 en 40 expats”, zegt Michelle Ekkelkamp, manager van het Expat Center. „De verdeling tussen EU en expats van daarbuiten is ongeveer 50/50.” Twaalf Twentse hightech bedrijven, alsmede de UT en Saxion, hebben een ‘abonnement’ bij het Expat Center en verder maken ondernemingen incidenteel – tegen betaling uiteraard – gebruik van de service.

Hulp bij solliciteren

De hulp wordt nu dus uitgebreid. The Chain Company gaat kandidaten op verzoek van het Expat Center helpen bij het aanpassen van hun cv en LinkedIn-profiel en het inwijden in de Nederlandse sollicitatierituelen. In de drie jaar dat ze de service al voor de UT biedt duurde de gemiddelde zoektocht volgens Charlotte Stegeman ‘tussen de twee en acht maanden.’

Video

Stegemans nieuwste wapen in de strijd is de WYSIWYG-video. De afkorting staat voor what you see is what you get. Ze liet zelf software ontwikkelen met behulp waarvan kandidaten zichzelf in een korte video  presenteren. Want waar kenniswerkers bij het ene bedrijf worden omarmd, is de andere Twentse onderneming  terughoudend als het om buitenlandse sollicitanten gaat. Wat een boer niet kent… Charlotte Stegeman: „En dan zien ze in een kort filmpje een vriendelijke, slimme, open minded man of vrouw en dan zeggen ze: laat die toch maar op gesprek komen…”

Deel dit artikel

Gerelateerde berichten

© The Chain Company 2025