Terug naar overzicht

Personality, Personality, Personality

Charlotte Stegeman • 8 september 2022

Er zijn drie zaken die bepalen of de uiteindelijke keuze in een sollicitatieprocedure op jou valt:
  1. Personality
  2. Personality
  3. Personality

Stel, je solliciteert samen met een identieke kandidaat (qua opleiding, geslacht, ervaring, leeftijd, etc.) op dezelfde vacature bij hetzelfde bedrijf. Hoe kan het dan dat er vanuit het bedrijf toch een nadrukkelijke voorkeur is voor één van jullie én een nadrukkelijke afwijzing voor de ander. Het antwoord hierop is simpel: Persoonlijkheid!

Je hebt meerdere verscholen kenmerken die onbewust door je gesprekspartners worden waargenomen.

Deze kenmerken vormen tezamen een belangrijk deel van je persoonlijkheid en spelen bovendien een doorslaggevende rol in de selectie.

Reden dus om je ervan bewust te zijn en je er eens goed in te verdiepen;

  1. Energieniveau
    Je energieniveau in een gesprek is erg bepalend voor wat mensen van je vinden. Energieniveau kan blijken uit onder andere je houding in het gesprek, je snelheid en toon van spreken, maar ook uit je activiteiten naast je studie en baan. Doorgaans spreekt een hoog energieniveau meer aan dan een laag energieniveau. Een laag energieniveau kan de indruk wekken dat je ook je werk met weinig energie doet. Energieniveau is deels aangeboren maar ook absoluut door jezelf positief te beïnvloeden.

Je hebt meerdere verscholen kenmerken die onbewust door je gesprekspartners worden waargenomen.

  1. Intrinsieke motivatie
    Met intrinsieke motivatie wordt bedoeld de motivatie om naar een functie te solliciteren, voortkomend uit oprechte interesse omdat je die functie zélf graag wilt. Intrinsieke motivatie is puur en kun je niet veinzen of laten beïnvloeden door je omgeving. Bijvoorbeeld; een accountmanager die in zijn vrije tijd veel aan sport doet, zal waarschijnlijk intrinsiek gemotiveerder zijn voor een baan bij het bedrijf in sportartikelen dan bij een bedrijf dat bouwmaterialen verkoopt. De vraag ‘Waarom solliciteer je op deze baan?” zou je dus zonder enige twijfel en met volle overtuiging moeten kunnen beantwoorden.

  2. Authenticiteit
    Indien je een kandidaat bent waarbij de werkgever al snel weet ‘wat voor vlees hij in de kuip heeft’ ben je authentiek. Je durft je ware aard te laten zien, bent oprecht en doet je niet anders voor dan je bent, ook als het soort gezelschap waarin je verkeert van een ander kaliber is. Niet authentieke mensen kunnen gemaakt, zo je wilt ‘fake’, overkomen en dat schrikt af. Zij laten hun werkelijke gezicht niet zien en dat geeft te denken en dus twijfels.

Wil jij nog meer tips? Lees dan onze blog over 'de 4 grootste valkuilen in discussies'.

Neem contact op

Share it!