De kandidaten op de markt zijn schaarser dan ooit. Maar ze zijn er nog wel! Alleen werken ze momenteel in een ander bedrijf dan dat van jou. Alle reden om die schaarse mensen voor je organisatie te winnen. Maar waarom lukt het toch zo vaak niet. En kiest hij of zij (van nu voor het gemak ‘hij’, no offense) voor een ander bedrijf?
Wat zijn eigenlijk de afbreukrisico’s in een sollicitatieprocedure waardoor ze net even voor die andere partij kiezen en niet voor jouw bedrijf? En jij dus weer helemaal opnieuw kunt beginnen of moet kiezen voor ‘second best’…?
Ik noem er een aantal:
1. Bewustwording huidig sollicitantenaanbod: Voor jou 3 anderen!
Realiseer je het volgende: voor jouw vacature drie andere. Jouw sollicitant heeft mogelijk nog twee of drie sollicitaties lopen. Heb je goede sollicitanten geworven of via een sollicitatie binnengekregen: wees je dan bewust van je positie en ga zorgvuldig met ze om.
2. Doe geen aannames
Als je eindelijk goede sollicitanten geworven hebt, schiet ze dan niet af op aannames:
– Hbo? Dan zal hij hier wel snel uitgekeken zijn…
– Een acadeem? Die zijn niet praktisch genoeg…
– Hij woont in Amersfoort? Die komt nooit hier wonen…
– Etc.
Mag de sollicitant dat misschien zelf ontkrachten of toelichten? Denk je dat hij uit beleefdheid solliciteert? Of zouden er misschien redenen zijn die wij niet weten maar die leidend zijn voor zijn sollicitatie?
Sollicitanten solliciteren altijd met minimaal 3 redenen. Hij vertelt jou er echter maar één. Die andere twee ontdek je pas veel later. Kan hij bij zijn huidige werkgever niet doorgroeien? Dat zal vast. Maar waarschijnlijk kunnen ze elkaars bloed wel drinken en wil zijn vrouw bovendien met de kleine kinderen in de buurt van opa en oma wonen. Ik noem maar iets. In ieder geval redenen waarvan je denkt, had ik dat maar eerder geweten dan was ik er zo mee rondgekomen.